קרית אונו - סקירה היסטורית

שמה של אונו נזכרת בדברי הימים (א' ח' י"ב ) כאחת הערים אשר בנה שמר, מצאצאי בנימין - "ובני אלפעל, עבר ומשעמם ושמר, הוא בנה את אונו, את לוד ואת בנותיה".

בראשית ינואר 1940 נכנסו לבתיהם בכפר אונו 38 המשפחות הראשונות. הטיפול ברכישת הקרקע והקמת הכפר החל ארבע שנים קודם לכן ברכישה הדרגתית של שטחים ממתיישביה הערבים של כפר ענא וחירייה.

בתמונה : שיכון רסקו

קבוצת המייסדים שהתארגנה בשנת 1936 ורצתה להקים לעצמה שכונה חקלאית סמוכה לעיר, עברה תהליך ביורוקרטי ארוך עד שאושרה ההלואה הנכספת להקמת הבתים הראשונים. בין הנימוקים שעיכבו את מתן ההלואה:
"השיכון העומד לקום בכפר אונו הוא רחוק מאד מעיר יהודית, הוא מוקף ערבים מכל עבר, המתיישבים לא יחזיקו מעמד" .

בשנת 1950 היו בכפר אונו 400 משפחות. בשנת העליה הגדולה הוקמה מעברה גדולה באדמה נטושה בחלקה המזרחי של כפר אונו. במעברה זו נקלטו כ- 4500 עולים חדשים, ברובם יוצאי עירק ומיעוטם יוצאי רומניה, תימן וצפון אפריקה, שהכפילו בתקופה של כשנה את אוכלוסיית הישוב. בשנות ה- 90 הצטרפו לקהיליית הקריה יותר מ- 1000 עולים חדשים יוצאי ברית המועצות לשעבר.
בתמונה : מטפלות במעברה

החל משנת 1950 היה מאוגד כפר אונו במסגרת מועצה אזורית "אונו" שכללה גם את הישובים כפר אז"ר, אפעל ורמת פנקס. בראשית 1954 החליט הועד המקומי של כפר אונו לפרוש מהמועצה ולהכריז על פעילות עצמאית - ואכן, בסופה של אותה שנה הכיר משרד הפנים במועצה המקומית קרית אונו ויעקב כהן נבחר לעמוד בראשה. קרית אונו הפכה לעיר בשנת 1992.

השינוי המשמעותי ביותר במפת היישוב בעל האופי הכפרי התחולל עם הקמת שכונת המגורים המודרנית קיראון שבנייתה החלה בשנת 1962 והסתיימה בשנת 1967. קיראון תוכננה בראיה נחשונית לטווח ארוך והתבססה על בניה לגובה, שטחים ירוקים נרחבים בין הבתים, תשתית פיזית מודרנית ומבני ציבור מגוונים.

קיראון היתה ראש החץ לתהליך בינוי שהפך את קריית אונו למקום ישוב מודרני המשלב חיי קהילייה של כפר עם איכות חיים עירונית.

בימים אלה נמצאת הקריה בתנופת בנייה חדשה שבסיומה יתווספו לישוב אלפי דיירים חדשים במיתחם רימון, חבצלת, פרדס רייספלד (העץ הבודד), מערב צה"ל ובעתיד שער הקריה.

חברי הוועד בתקופה הראשונה:

חברי וועד הארגון שנבחרו ב- 1937 הם:
צבי אדלר, מיכאל וולך, ישעיהו זיידמן, שמאי זייף, קלמן פישר.

חברי וועד הארגון שנבחרו עם הכניסה לבתים ב 1940 הם:
מיכאל וולך, ישעיהו זיידמן, שמאי זייף, ברוך טירולר, אפרים לוריא, קלמן פישר.

ראשי הועד המקומי, המועצה והעירייה של קרית אונו מיום הווסדה: